Barbecook Magnus in de praktijk getest – Review

De Belgische BBQ producent “Barbecook” staat in Vlaanderen bekend om de typische klassieke “Loewy” model. Je zal ongetwijfeld wel iemand kennen die deze grill in zijn tuin heeft staan. Hoewel dit model geroemd wordt omwille van de stevige kwaliteit, kampt het merk onder de doorwinterde BBQ liefhebbers met een “Imagoprobleem”. Voor het Low and Slow bereiden en roken van voeding is een deksel namelijk onontbeerlijk. Na jarenlang vast te houden aan het gekend concept werkt Barbecook de laatste jaren aan een stevige uitbreiding van het gamma. Na de Bullet smoker, kamado en vuurschaal met plancha vervolledigt men het gamma met een eigen design “Kettle BBQ” onder de naam “Barbecook Magnus”. Wat kan je van deze BBQ verwachten? Ontdek het in deze blogpost.

Disclaimer: Blogpost in betaalde samenwerking met Barbecook met expliciete vraag tot vrije meningsuiting. Alle geuite meningen zijn bijgevolg persoonlijk en oprecht.

Wat is een Kettle BBQ?

Een Kettle BBQ is een type barbecue dat al sinds de jaren ’50 op de markt is. Dit type BBQ dankt zijn naam aan de ronde vorm, die lijkt op een ketel. Daarnaast beschikt dit type BBQ over een deksel met luchtregelaar waarmee het zich onderscheidt van de klassieke grill. Door gebruik van het deksel kan je een oven-effect creëren waarbij de warmte circuleert rondom je voedsel. Bovendien kan je door correct gebruik van de ventilatieschuiven de temperatuur in je BBQ controleren. Beperk de toevoer van zuurstof en je kan op lage temperatuur garen.

Naast het controleren van de temperatuur maakt de warmtecirculatie de techniek van het “Indirect grillen” mogelijk. Voor deze techniek plaats je de kolen langs één kant van de BBQ en je vlees aan de andere zijde. Hierdoor kan je vlees rustig garen weg van de stralingswarmte van de kolen. Op deze manier voorkom je dat het vlees aanbrandt voor het gaar is in de kern. In combinatie met het traag garen en roken van de voeding ontstaat een extra smaakdimensie aan het eten en bekom je met gemak sappige resultaten.

Barbecook Magnus review

Over de Barbecook Magnus

De Barbecook Magnus is zeker geen doorsnee Kettle BBQ. Het ovale ontwerp van dit model is een opvallende en vernieuwende eigenschap. Deze vormgeving is niet toevallig, want Barbecook heeft reeds jaren ervaring met het gebruik van ovalen vormen voor de Loewy-modellen. Dit unieke ontwerp geeft de Barbecook Magnus een extra groot kookoppervlak, wat een groot voordeel is ten opzichte van de klassieke Kettle BBQ’s. Het toestel is ook uitgerust met een flexibel gietijzeren rooster dat uit drie delen bestaat. Dit biedt de mogelijkheid om de delen afzonderlijk op twee hoogtes te plaatsen, waardoor je meer controle hebt over de hitteverdeling en het kookproces.

Daarnaast kan het middelste onderdeel vervangen worden door een plancha of pizzasteen waardoor opnieuw meer opties ontstaan voor het buiten koken. Denk bvb. aan een heerlijke Smash Burger of enkele heerlijke Pizza’s van de BBQ. Voor de pizzaliefhebber bestaat overigens eveneens een Pizza Insert. Tenslotte onderscheid dit model zich eveneens door het ergonomisch hogere kookoppervlak. Met een hoogte van 90 cm. voelt dit toestel eveneens als een verademing aan ten opzichte van andere kettle modellen. Als je zelf aan de grote kant bent is dit in elk geval een leuk pluspunt! De Barbecook Magnus wordt standaard beschikbaar gesteld zonder zijtafel. Het comfort model beschikt hier wel over en persoonlijk ervaar kan ik de meerwaarde hiervan wel waarderen.

1. Installatie

De Barbecook Magnus BBQ wordt geleverd als een bouwpakket dat in elkaar moet worden gezet, vergelijkbaar met een IKEA meubel. Dit kan een uitdaging zijn, vooral voor mensen die niet gewend zijn om dingen in elkaar te zetten. Het kost ongeveer anderhalf uur om de barbecue in elkaar te zetten, maar als het eenmaal is gelukt, zal je zeker tevreden zijn met het resultaat. Een aandachtspunt bij de installatie zijn echter de de wieldoppen en bovenste ventilatieschijven.

Vanuit de handleiding is het niet meteen duidelijk dat gebruik wordt gemaakt bij de ventilatieschijven van “Lock-Moertjes”. Voor een technische leek (lees: “voor mij”), zorgde dit voor enige verwarring. Ik had namelijk niet door dat je deze moertjes verder kon aanspannen tot de gewenste speelruimte is bekomen. Eenmaal vastgezet blijven deze moertjes echter netjes op zijn plaats waardoor de ventilatieschuiven mooi aansluiten. Ook bij de bevestiging van de wieldoppen was het mij niet meteen duidelijk hoe deze bevestigd moeten worden. Bij navragen blijkt dat je deze hard moet aanduwen zodat ze in het systeem klikken.

2. Bouwkwaliteit en duurzaamheid

Over het algemeen is de bouwkwaliteit van de Barbecook Magnus goed en voelen de materialen stevig aan, waardoor de duurzaamheid op het eerste gezicht in orde lijkt. De BBQ is opgebouwd uit een plaat van geëmailleerd staal van 1mm dikte (vergelijkbaar met andere recente kettle modellen). Deze plaatdikte is voldoende voor een doorsnee gebruik. Ga echter niet onmiddellijk met fijn hout stoken. Hierdoor kunnen de temperaturen aardig oplopen ten opzichte van reguliere houtskool, wat niet de bedoeling is. Zowel het onderstel als zijtafels voelen erg stevig aan en kunnen aardig wat gewicht verdragen. De BBQ voelt stabiel aan en is ergonomisch eenvoudig te hanteren.

Het deksel wordt door middel van scharnieren aan de BBQ bevestigd. Hierdoor kan je tijdens het grillen eenvoudig de BBQ openen en sluiten wanneer nodig. Hoewel de scharnieren perfect dienst doen, voelen deze echter wat goedkoper aan. Ik heb echter niet meteen het idee dat deze snel zullen slijten, maar het voelt wat losjes en instabiel aan bij het openen van het deksel. Daarnaast schuilt mogelijks een kwetsbaar punt binnen de gebruikte top vents. Ook deze voelen namelijk eerder licht aan. Hierdoor vraag ik mij af in welke mate deze de tand des tijds zullen doorstaan. De ventilatieschijf onderaan daarentegen voelt erg stevig aan en kan bediend worden met een robuuste hendel. Binnen de algehele afwerking werd met oog voor detail nauwkeurig een mooi ogend toestel opgebouwd.

3. Kookprestaties, hitteverdeling en -controle

Bij het barbecueën is het belangrijk dat de hitteverdeling en temperatuurcontrole goed zijn. Het deksel bij de Barbecook Magnus is hierin een groot voordeel ten opzichte van de klassieke grill. Door dit deksel ben je perfect in staat de temperatuur in je BBQ te regelen. Door een goed werkend luchtsysteem kan je namelijk de toevoer van zuurstof naar de kolen perfect regelen. Bij de Magnus kan je hiervoor gebruik maken van een ventilatiesysteem bestaande uit één zuurstofaanvoer regelaar onderaan en twee ventilatieschijven bovenaan.

Om de hitteverdeling en temperatuurcontrole te testen, maak ik twee gerechten. Het eerste gerecht op hogere temperatuur, namelijk op cederhout gerookte kabeljauw met Italiaanse pasta. Als tweede gerecht maak ik een stuk traag gegaard stuk buikspek om de temperatuur bij lagere temperaturen over langere tijd te controleren. Het regelen van de temperatuur verloopt erg eenvoudig. Door de onderste ventilatieschijf te openen, voert de BBQ meer zuurstof aan en verhoog je de temperatuur. Hoe meer je de onderste schuif sluit hoe minder zuurstof aanvoer en hoe lager de temperatuur. Om de afvoer van vuile rook en warmte te regelen, gebruik je de ventilatieschijven bovenaan. Het gebruik van twee ventilatieschijven maakt het mogelijk om de rook over je product te geleiden.

Het is echter wel opvallend dat de dichting van het deksel beter kan. Bij het roken ontsnapt er veel rook van onder het deksel uit. Desondanks blijft de Barbecook Magnus stabiel op 100°C in neutrale weersomstandigheden, zelfs bij lange projecten van 6 uur. Anderzijds merken we eveneens dat bij het sluiten van alle ventilatieschuiven de BBQ netjes uitdooft. Op deze manier kan je perfect de overblijvende kolen opnieuw gebruiken bij een volgende sessie.

4. Capaciteit en grootte van de Barbecook Magnus

Bij het beoordelen van een BBQ kijk ik ook naar de capaciteit en grootte van het toestel. Bij de Barbecook Magnus valt meteen op dat de ovale vorm een groot voordeel biedt: je hebt veel ruimte om een volledige maaltijd te bereiden met zowel directe als indirecte hitte. De eeuwige twijfel of je nu een 47, 57 of 67 koopt wordt hiermee meteen van de baan geschoven. Het oppervlak van het rooster is 67x43cm waardoor je eenvoudig de BBQ in 2 zones kan indelen. Verdeel de kolen naar één zijde en je hebt ruimschoots de plaats om op de indirecte zijde een groot stuk vlees te garen. Denk bijvoorbeeld aan een varkensschouder voor Pulled Pork. Maar ook 2 gevlinderde kippen kunnen perfect naast elkaar garen.

Daarnaast kan je de ruimte met directe hitte boven de kolen net zo goed gebruiken om een lekkere side dish op je BBQ te bereiden! Niets leuker dan zowel de side dishes als het pronkstuk tegelijkertijd te kunnen bereiden toch? De capaciteit van de Barbecook Magnus is dus ruim voldoende om verschillende soorten voedsel tegelijkertijd te bereiden, wat erg handig is als je bijvoorbeeld een feestje of barbecue met veel gasten hebt. Daarnaast is de ergonomisch interessante hoogte van het kookoppervlak (90cm.) die we eerder aanhaalden een bijzonder interessant extraatje voor de grotere mensen.

5. Onderhoud en reiniging

Het is belangrijk om de onderhouds- en reinigingsmogelijkheden van de BBQ te controleren. Bij de Barbecook Magnus is dit echter geen probleem dankzij het geëmailleerde staal waaruit de BBQ is vervaardigd. Dit maakt het reinigen van de BBQ over het algemeen erg eenvoudig. Bovendien zijn de zijtafels bedekt met een poedercoating, waardoor ze gemakkelijk te onderhouden zijn en vuil gemakkelijk te verwijderen is.

Om te zorgen dat je de BBQ na gebruik gemakkelijk kan schoonmaken, controleer ik of er een aslade of -bak is die gemakkelijk kan worden verwijderd en of de roosters eenvoudig te reinigen zijn. Bij de Barbecook Magnus is er een asopvanglade die erg handig en netjes is. Ook kan je aan dezelfde schuif de kolenstarter bevestigen. Echter, de dome is vrij vlak waardoor de as op de bodem blijft liggen. Dit kan bij lange kooksessies zorgen voor opwaaiend as. Het is dan ook nodig om na elke sessie de as weg te vegen met een borsteltje. Dit is wellicht het grootste minpunt van deze verder goed ontworpen BBQ.

Besluit: sterke en zwakke punten van de Barbecook Magnus

De Barbecook Magnus heeft zeker zijn sterke punten, zoals de ovalen vorm die veel ruimte biedt om een volledige maaltijd te bereiden. Het oppervlak van het rooster is groot genoeg, namelijk 67×43 cm, en de kookhoogte van 90 cm is ergonomisch interessant. Het is mogelijk om zowel side dishes als het pronkstuk tegelijkertijd te bereiden. De flexibele gietijzeren roosters uit drie delen bieden de mogelijkheid om de delen afzonderlijk op twee hoogtes te plaatsen.

Een ander voordeel van de Barbecook Magnus is dat het door het geëmailleerd staal gemakkelijk te reinigen is. De zijtafels met poedercoating laten zich ook gemakkelijk onderhouden. Daarnaast kan je de temperatuur van de BBQ gemakkelijk regelen door het ventilatiesysteem. Het nadeel is echter dat de dichting van het deksel beter kan en dat bij lange projecten de assen op de bodem blijven liggen, waardoor er opwaaiend as kan ontstaan.

Overzicht Voordelen t.o.v. Nadelen
Voordelen Nadelen
Ovalen vorm biedt veel ruimte voor directe en indirecte hitte (rooster oppervlak 43×67 cm) Dome kan assen vasthouden en opwaaien van as veroorzaken. Na gebruik moet met een borsteltje de as uit de dome worden geveegd.
Flexibel gietijzeren rooster in 3 delen met opties om het middelste rooster te vervangen door andere tools. Scharnieren voelen eerder goedkoop aan. Bovenste ventilatieschijf mogelijks wat dun?
Kookhoogte van 90cm is ergonomisch interessant Instructies voor opbouw “Ikea style” zijn niet altijd even duidelijk
Algemeen stevig en duurzaam gevoel mits enkele details Ovalen vorm zou minder interessant zijn voor warmtegeleiding (niet gemerkt)
Gemaakt van geëmailleerd staal, dus gemakkelijk schoon te maken
Flexibel te verplaatsen, grote wielen en licht.
Handig opbergsysteem voor de (stevige) kolenstarter
Eenvoudige temperatuur regeling en hoge temperatuur stabiliteit.

In conclusie, de Barbecook Magnus is een goede keuze voor wie op zoek is naar een BBQ met voldoende ruimte en flexibiliteit in het gebruik. Het heeft sterke punten zoals de ovalen vorm, het flexibele gietijzeren rooster en het gemakkelijke onderhoud. Het heeft echter ook enkele mindere punten, zoals de dichting van het deksel en de vlakke dome waardoor assen op de bodem blijven liggen. Over het algemeen is het echter een goede BBQ met veel mogelijkheden en voldoende ruimte voor het bereiden van verschillende soorten voedsel.

About admin

Check Also

12 adet en lezzetli kuşkonmaz tarifi – I Love Food & Wine

Kuşkonmaz mevsimi artık tüm hızıyla devam ediyor. Sezon resmi olarak Nisan ayı sonunda başladı, ama …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir